Napisz do nas

Gdzie na świecie uprawiana jest kawa?

Kawa, będąca jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, cieszy się ogromnym uznaniem wśród konsumentów, a jej uprawa odgrywa kluczową rolę w gospodarkach wielu krajów. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym regionom uprawy kawy na świecie, ich charakterystycznym cechom oraz wpływom na smak i aromat tego fascynującego napoju.

 

Brazylia

Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Ziarna kawy z tego regionu są znane z łagodnego smaku i niskiej kwasowości. Najbardziej popularne odmiany to Arabica i Robusta. Kawa z Brazylii często wykorzystywana jest jako baza do mieszanki espresso.

 

Kolumbia

Kolumbijska kawa jest znana na całym świecie ze swojego wyrazistego smaku, złożonego aromatu i średniej kwasowości. Kawa z Kolumbii jest przede wszystkim produkowana z odmiany Arabica. Regiony uprawy kawy w Kolumbii to między innymi Antioquia, Tolima, Huila i Cauca.

 

Etiopia

Etiopia uważana jest za ojczyznę kawy, a uprawa kawy w tym kraju sięga aż IX wieku. Etiopska kawa jest bardzo różnorodna, z charakterystycznymi smakami owoców, kwiatów, czekolady i przypraw. Najbardziej znane regiony uprawy kawy w Etiopii to Yirgacheffe, Sidamo i Harrar.

 

Guatemala

Kawa z Gwatemali jest ceniona za bogate, pełne ciała i zrównoważone smaki, z delikatnymi nutami owoców, karmelu i czekolady. Gwatemalska kawa pochodzi głównie z odmiany Arabica, a uprawiana jest przede wszystkim w takich regionach jak Antigua, Huehuetenango i Atitlán.

 

Jemen

Jemeńska kawa jest znana ze swojego wyjątkowego, intensywnego smaku, z nutami suszonych owoców, przypraw i kakao. Kawa z Jemenu jest rzadziej spotykana na rynku ze względu na trudności związane z transportem i polityczne problemy w regionie. Regiony uprawy kawy w Jemenie to między innymi Haraz i Matari.

 

Peru

Peruwiańska kawa, uprawiana głównie na wysokościach 1200-2000 metrów n.p.m. w regionach takich jak Cajamarca czy Amazonas, zdobywa coraz większą popularność dzięki swojej wysokiej jakości i zrównoważonemu smakowi. W kawie z Peru można wyczuć subtelne nuty owocowe, kwiatowe, orzechowe, czekoladowe i karmelowe.

Używamy cookies

Używamy plików cookies aby ułatwić Ci korzystanie z naszych stron www, do celów statystycznych oraz reklamowych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci Twojego urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zmienić ustawienia przeglądarki tak, aby zablokować zapisywanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz w naszej polityce prywatności.